De flesta har nog någon gång upplevt orättvisa och ojämställdhet på något sätt. En del har gjort det på väldigt konkreta sätt medan andra mest bara haft en känsla av det utan att kunna sätta fingret på det. Det är inte alltid lätt att omsätta jämställdhets- och demokratiarbete i praktik och
belysa det på ett sätt som ger mening för de flesta. Det finns dock några övningar som kan hjälpa för att göra just detta. Det kan vara intressant att göra någon av dem på sin arbetsplats, i sin skola, i en förening eller bara bland sina vänner om teman relaterade till det kommer upp i diskussioner. Ett samlingsnamn för den här typen av övningar brukar vara värderingsövningar.
Ramarna
Det här är en övning som passar i lite större grupper. Den som leder övningen ritar två fyrkanter på en tavla. En för att representera typiskt kvinnliga egenskaper, färdigheter eller aktiviteter, och en för att representera typiskt manliga sådana. Be sedan gruppen brainstorma om ord eller fraser som skrivs in i fyrkanterna. Betona att det handlar om generella värderingar, inte om personliga. Sedan får deltagarna diskutera detta två och två innan det diskuteras i helgrupp. Be deltagarna diskutera vilka fördelar man kan få genom att hålla sig inom ramarna, vad som kan hända om man går utanför ramarna och om konsekvenserna kan vara olika beroende på till exempel hudfärg, sexualitet eller ålder.
Jag tolererar dig
Den här övningen belyser tolerans och vilken makt det kan medföra att faktiskt vara tolererad i samhället. Här får deltagarna på ett praktiskt sätt prova på att både tolerera och bli tolererad. Be deltagarna att sätta sig två och två eller att gå runt i rummet så att två och två möts då och då. Hälften av gruppen börjar med att kommentera sådant som är synligt hos den de sitter med eller stöter på, men utan att värdera, till exempel genom att säga ”Jag accepterar att du har glasögon” eller ”Jag tolererar att du har skor på dig”. Den som får kommentaren säger ”Tack”. Efter en stund får den andra gruppen kommentera till de som nyss gjort det. Övningen kan i stället gå ut på att två personer berättar om sin livsstil och att den ena säger till exempel ”Jag accepterar att du jobbar som chaufför”.