Med begreppet demokrati menar menar man ett styrelseskick där landets medborgare har röstat fram ledarna genom allmänna och fria val. De flesta länder i världen uppger att de styrs demokratiskt. Liksom det var i demokratins vagga – Aten – är det även idag i många länder endast en del av befolkningen som har 682px-parthenon_from_southmöjlighet att påverka politikernas beslut. Då hade slavar och kvinnor inte rösträtt. Vilka är det som inte har rösträtt idag? Kan man påverka politikernas lagförslag när man har rösträtt eller ger man de man röstat på full makt att besluta som de vill?

Demokratins igår och idag

Den som hänger sig åt kättja förblir slav. Dessa ord förblir aktuella än i dag. I det antika Grekland där demokratin föddes var slaveriet utbrett. Frågan är hur kunde samma folk som utvecklade demokratin samtidigt acceptera att tiotusentals slavade i deras silvergruvor? Både Platon och Aristoteles hade ungefär samma ord om detta. Intellektuella är skapade att leda medans de med kroppslig styrka är ämnade att arbeta hårt. Naturen gör skillnad på de fria och slavar genom att ge dem kroppar som ämnar sig för antingen slaveri eller politik. Män är starkare än kvinnor och därför är män skapade att bestämma medans kvinnor ska lyda. Idag har alla samma rättigheter men frågan är om det verkligen är sant. I en del länder är det mer tydligt än andra. Hur är det i Sverige?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *